onsdag 19 december 2012

Skrivelse till styrelsen för RPVH

Jag är en person med mycket åsikter, det vet alla som känner mig. Ibland brinner jag mer för en sak, då kan jag lägga ner mängder med energi och tid, ibland brinner jag mindre och då tar jag det lite lugnare. En sak som legat mig mycket varmt om hjärtat ända sen den dagen jag skaffade mig en portis, det är vår rasklubb, RPVH. Jag har jobbat aktivt för klubben sedan 2003, på ett eller annat sätt. Jag har suttit i styrelsen i omgångar, suttit i vattenkommittén, jobbat med rasmontrarna på Stora Stockholm, jag har varit och är till viss del fortfarande ansvarig för klubbens hemsida och Facebooksida, dessutom är jag aktivitetsombud för Värmland och jag har varit delaktig i anordnandet av portislägret i fler roliga år än jag kan räkna :)

Nu undrar du vart jag vill komma med detta? Och nej, jag slår mig inte för bröstet och försöker briljera, jag vill bara ge en bild av hur viktigt jag tycker det är att vara aktiv, att vara delaktig, att göra vad jag kan för att det ska bli så bra som möjligt för andra som, liksom jag, älskar portisar. Jag försöker tänka två och tre gånger hur andra resonerar, jag försöker peppa mina vänner att stanna kvar i rasklubben och jobba för att den ska bli det vi vill och behöver den att vara - ett verktyg för oss uppfödare, att kommunicera via, att sprida kunskap genom, för att tillsammans kunna jobba för vår ras.

Naturligtvis går det inte smärtfritt, självfallet gör det jäkligt ont ibland när elaka kommentarer flyger genom luften eller smyger bakom ryggen, ofta blir vi oense i sakfrågor när vi vill gå olika vägar för att nå samma resultat. Men jag fortsätter med en dåres envishet hävda att med ett öppet sinne, glimten i ögat och en tro att människor alltid gör sitt bästa utifrån deras situation, så kommer man långt. För skratten, som är många, för glädjen att dela sitt intresse med andra entusiaster, för lyckan att göra andra glada - det är betalningen <3

Jag är stolt medlem i Rasklubben för Portugisisk vattenhund (RPVH) jag är stolt uppfödare av rasen och jag är löjligt förtjust i våra humoristiska, halvklippta hårtroll till hundar ;)

Därför måste jag reagera när jag tycker att styrelsen för rasklubben kör över mig som uppfödare. Följande skrivelse har jag totat ihop under mycket våndor. I syfte att få fler uppfödare att skriva under skrivelsen mailade och kontaktade jag via Facebook meddelande, alla aktiva uppfödare i RPVH, enligt uppfödarlistan i vår medlemstidning Plasket nr 3-4 2012. Färskare lista än så borde inte gå att få tag på tänkte jag eftersom tidningen precis lämnat pressarna :)  De uppfödare som stod med på listan, plus några till som fanns i mitt minne just då, fick ta del av skrivelsen. De som inte stod på klubbens uppfödarlista och som jag inte kom att tänka på fick det inte - simple as that!

Jag skrev även i meddelandet att om jag missat nån uppfödare så fick man gärna dela vidare min skrivelse. De enda uppfödare som jag medvetet valde att inte delge skrivelsen är de uppfödare som sitter i styrelsen och avelskommittén, av förklarliga skäl.

Här är meddelandet jag sände till nästan alla uppfödare som är medlem i RPVH:


Med anledning av att styrelsen för RPVH "över en natt" ändrade kriterierna för att få valphänvisning känner jag att jag som uppfödare måste reagera över hur det hela har gått till. Jag gör den här skrivelsen utifrån mitt hjärta och sen skickar jag runt den till er andra uppfödare. De som känner att de vill skriva under får gärna göra det - tillsammans är vi starka. Rasklubben finns för att vi ska kunna arbeta för rasens bästa, då måste vi åxå ges möjlighet att göra det!!
Bakgrund: Den 19 november kom det till min kännedom att reglerna för att få valphänvisning av RPVH hade ändrats. Inte via ett personligt brev till mig som uppfödare, inte via mail, inte heller via medlemstidningen, utan via ett inlägg på Facebook, gjort av en fundersam medlem. Jag läste, jag funderade, men mest av allt förundrades jag. Förundrades över bristen på respekt för oss som uppfödare och medlemmar i rasklubben.
Utan förvarning hade reglerna ändrats, från en dag till en annan. Ingen gavs någon som helst möjlighet till att agera utifrån de nya regeländringarna.
Att vi alla har olika åsikt i sakfrågan här (- huruvida en hund med nolla och rapporteringskod A på utställning ska ha rätt till valphänvisning eller överhuvudtaget användas i avel) det har jag all respekt för och den diskussionen tänker jag inte ge mig in i här och nu.
Här handlar det istället om hur vi vill att styrelsen ska agera och hur lång framförhållning som är rimligt vid regeländringar. Ska vi finna oss i att en regel som inte finns när vi parar plötsligt gäller när de valparna väl är födda? Ge oss alla en ärlig chans att arbeta enligt klara direktiv som inte ändras utan förvarning!
Tidigare skrivning i reglerna:
"Föräldradjur som endast är utställda före 2011-01-10 skall för att erhålla valphänvisning, uppnått lägst följande kvalitetspris; 1:a pris i kvalitet i junior- eller unghundsklass eller 2:a pris i öppenklass vid officiell utställning alternativt Hp på rasspecialen.
På grund av ändrade utställningsbestämmelser från 2011-01-10 gäller
för att erhålla valphänvisning följande; föräldradjuren ska ha uppnått minst Very Good vid officiell utställning alternativt Hp på inofficiell rasspecial."

Det här är det nya tillägget i reglerna:
"Hund som vid utställning eller annan tävlingsverksamhet erhållit (0-pris)/ Disqualified med påföljande Rapporteringskod A kan ej erhålla valphänvisning."
Nedan följer den skrivelse jag kommer sända styrelsen
----


Skrivelse till styrelsen för RPVH ang de nya reglerna för valphänvisning

Det har kommit till vår kännedom (via ett inlägg från en fundersam medlem på Facebook) att reglerna för att få valphänvisning har ändrats. Informationen om detta har inte spridits aktivt till oss uppfödare och ändringen skedde med omedelbar verkan. Ingen framförhållning, ingen förvarning, ingen information, följaktligen helt omöjligt för oss uppfödare att planera efter det nya direktivet. 
Valpförmedlingen är ett av rasklubbens sätt att  påverka uppfödarna när det gäller avel i rasen.  Då måste vi uppfödare ges möjlighet att hinna reflektera över regeländringarna och se över hur de påverkar eventuella avelsplaner. En regeländring med omedelbar verkan som i detta fallet, är mycket svårt för oss uppfödare att följa, hur gärna vi än vill.

Vårt förslag till styrelsen är:
Att ni omedelbart river upp det tagna beslutet angående regeländringen och fattar ett nytt beslut, där ändringen träder i kraft tidigast sex månader framåt i tiden från beslutsdatumet.
Att alla regeländringar fortsättningsvis aviseras i god tid, via medlemsutskick, mail, FB och hemsida med minst sex månaders framförhållning. Vilket ger oss uppfödare en ärlig chans att planera utifrån de direktiv som gäller.

Maria Kåräng, Vildnos 

------

Av de 30 tillfrågade uppfödarna valde 27 att skriva under skrivelsen, som nu är postad till styrelsen. Är inte det en styrkedemonstration så säg :) Tillsammans jobbar vi för att nå dit vi vill!
Sen kan sakfrågan diskuteras och det hoppas jag att den kommer att göras på uppfödarmötet den 2/2 2013, nånstans i Västerås eller Göteborgstrakten, allt enligt det rykande färska numret av Plasket som borde landa i era brevlådor när som helst - om ni är medlemmar i RPVH förstås ;)

Fortsätt att göra det du brinner för, vad det än må vara, fortsätt att vara medlem i den klubb som är din, vilken den nu är - ditt engagemang gör skillnad! Det tänker jag göra!

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera