måndag 30 september 2013

Lasagne a' la LCHF

Mums filibabba! LCHF-lasagne står på menyn. Rekommenderas! Andra gången vi gjorde receptet vispade vi aldrig äggen porösa och fick då en lite kompaktare platta, vilket passade oss bra till lasagnen.


Lchf Pasta

Detta recept på lchf pasta florerar lite överallt och är helt fantastiskt. Receptet är anpassat så att det blir lagom tjocklek att göra på 2 plåtar.
LCHF Pasta receptet ger 4 portioner

Ingredienser:
6 ägg
200 gram färskost
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Bred ut smeten tunt på 2 st bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen lite extra, den ska täcka hela plåten annars blir pastan för tjock.Tag av det översta bakplåtspappret. Det ska inte vara några luftbubblor kvar i pastan. Doppa fingarna i vatten och släta till smeten om det behövs.
6. Grädda i ca 10 minuter.
7. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor av degen (som tagliatelle).
Blanda din lchf pasta med det du ska ha till och värm på svag värme. Tips! Vill du ha pastan till exempelvis lchf lasange så skär du pastan i lagom stora plattor!
Vi provade även att köra dem färdiggräddade plåtarna genom vår pastamaskin och det fungerade utmärkt! Resultatet blev perfekt skurna tagliatelle/spaghetti.
Ingredienser Köttfärs:
2 st  gula lökar fin hackade (spara lite till ostsåsen)
400 gram  köttfärs
400 gram  krossade
1 dl  vatten
1 tärning köttbuljong
2 msk  tomatpuré
2 st  vitlöksklyftor
1 st  lagerblad
1 tsk  oregano
Ingredienser ostsås:50 gram  smör
4 dl  creme fraiche
1 dl Grädde
2 dl  riven ost
1 tsk  salt
1 Msk gul lök
1 krm  muskotnöt, malen
1 krm  peppar

Tillagning

Börja med köttfärssåsen. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Smula ner köttfärsen och låt den bryna med. Späd med tomat och vatten. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock 30-40 min. Smaka av med salt.
Medans köttfärsåsen puttrar gör du lasagne plattorna enligt detta recept.
Gör sedan ostsåsen.
Smält smöret i en kastrull och fräs 1 msk fin hackad lök tills den blir mjuk utan att ta färg.
Vispa ner övriga ingredienser och sjud 5min. Rör då och då så det inte bränner. Tillsätt osten och smaka av med salt och kryddor.

Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva ostsås, köttfärssås och lasagneplattor. Börja och avsluta med ostsås. Gratinera i ugnen ca 10 min, tills lasagnen fått fin, gyllenbrun färg. Servera med en sallad.
Receptet hittade jag på http://www.lchfgourmet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar