lördag 23 mars 2013

Huvudbry!


Det börjar bli dags att vaccinera mina chivalpar och jag har huvudbry. Vaccin är starka saker, många valpar blir sjuka efter sprutan. Hur kan det då komma sig att en chivalp på 600 gram ska ha lika många ml vaccin som en valp på säg 5 eller 10 kilo? Alla hundar får 1,0 ml vaccin OAVSETT ålder och vikt. En chi på 600 gram får alltså en 20 gånger högre dos än en valp på 12 kilo. Var nånstans finns rim och reson i detta?

Det är ju helt vansinnigt - inte undra på att det händer att valparna blir sjuka! Jag frågade mitt djursjukhus hur de kunde motivera detta och svaret var att det inte var bevisat att det var farligt. GAAAH, jag blir skogstokig, vad är det för svar? All annan medicinering är de skitnoga med, den ska ges efter vikt, varför inte vaccinet? För att inte Nobivac Vaccines tjänar tillräckligt med pengar på småhundarna då eller?? 

Dessutom ges vaccinet tidigt, redan vid åtta veckors ålder, då valparna utvecklas för fullt. Jag skulle tro, helt utan att veta, att åldern för första vaccin  av praktiska skäl helt enkelt sammanfaller med utflytten från första hemmet,. Hemma diar valparna kanske fortfarande, de går i skyddad miljö och när de är åtta veckor ska de ut i världen, det blir naturligt att ge första sprutan då.

Att det 
skulle vara lämpligast i utvecklingsynpunkt för valpen betvivlar jag starkt. Ju yngre desto känsligare för smitta resonerar jag. Och de flesta vaccinerar med ett vaccin som innehåller levande smittoämnen. Så inte nog med att valpen utsätts för stor stress och med flytten hemifrån, den ska dessutom hantera en stor mängd virus i kroppen. Som alla vet är man mer mottaglig för virus om man är stressad - alltså ingen bra kombo!  Men som sagt, vad vet jag, jag är inte utbildad på vaccin jag bara funderar rätt mycket!  

Förr innehöll vaccinet kvicksilver, jag vet inte om det är så fortfarande, det är ju i så fall helt förkastligt. Då får en liten valp i sig oförsvarbart höga mängder kvicksilver.

Ojoj, nu jagade jag visst upp mig  Det är en viktig fråga för mig tydligen Inte sjutton vill jag utsätta mina minsta fjuttar Sol & Saga för så mycket vaccin, jag hoppar över och låter dem växa på sig lite till! Långhåren måste jag ju spruta nu, för visst är det så att det krävs av SKK att de är vaccinerade vid leverans? 

Hur tänker du kring vaccineringen och är det någon mer än jag som fått sjuka hundar efter sprutan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar