tisdag 24 juni 2014

Förgiftad hund eller nåt annat?

Zorro har hittat en rådjurskäke på skogspromenaden!
Nu behöver jag er hjälp! Zorro dog eventuellt av förgiftning, men vi har inte en susning om vad han kan ha fått i sig i så fall. Om det inte var förgiftning, ja, vad var det då för mystisk sjuka han fick? Känner du igen något av det jag beskriver och vill tipsa om nåt så hör av dig!

Vi upptäckte att han var dålig vid sextiden på midsommardagen. Han symptom var då ovilja att gå, kanske pga hans våldsamt spänd buk, han kräktes vitt skum vid två tillfällen och fick vattnig avföring, verkligen som vatten, det rann okontrollerat från tarmen vid några tillfällen, men det kom även nåt svartaktigt sörjigt (kanske levrat blod?) Ganska snart började hans ögon rinna och två timmar efter hans synbara insjuknande så startade en mycket kraftig salivering, vi snackar centilitervis. När han blev undersökt hos veterinären ca kl 22 hade han kraftigt sänkt kroppstemperatur (35 grader) & sänkt puls & fortsatt salivering.

Med hjälp av vård (värme, vätska, syre, antibiotika, aktivt kol) stabiliserades läget synbart över natten även om han inte blev "bra". På dagen var rapporten från veterinären att han var piggare, senare på eftermiddagen vände det och han blev snabbt mycket sämre. Sockervärdet, tempen och pulsen sjönk fort och mycket och han fick kramper. Tyvärr gav inte blodproverna några svar på vad han led av och ingen behandling kunde sättas in. Zorro fick somna in kl 21, drygt ett dygn efter att vi upptäckt att han var sjuk. Då var han så dålig att det inte fanns någon annan utväg :(

Vi famlar i mörker, kanske får vi aldrig veta vad han led av eller ev. fått i sig. Förgiftning av idégran och snigelgift är två idéer som kommit upp och båda stämmer på hans symptom, mer eller mindre, men inget av det finns i vår omgivning efter vad vi vet. Blodproverna visade inte på nån infektion i kroppen.

Sprid gärna den här berättelsen bland hundvänner, nån kanske känner igen förloppet. Tack på förhand!


9 kommentarer:

 1. Skickades han inte på obduktion? Så hade ni sluppit fundera menar jag. Beklagar att ni miste er hund. :-( // Sara

  SvaraRadera
 2. Vår Charlie hade något liknande förra året men inte lika kraftigt. Man misstänkte att han hade slickat /ätit fågelavföring och fått i sig någon forma av bakterie av det. Det blev sjukhusvistelse och samma behandling som Zorro. Någon diagnos på vad det var fick vi inte. Det tog lång tid innan han blev helt återställd. Det är fruktansvärt när man förlorar en kär vän för tidigt. Kramar Lotta

  SvaraRadera
 3. Sniglar har också en bakterieflora och parasiter som kan ställatill mycket.
  Tyvärr är inte obduktion detsamma som svar på vad som varit orsaken. Visst kan de se mycket, men för att fåfram en exakt orsak behöver de vetmer om vad de ska testa för.
  Annars kan svaret vara "kan bero, mest sannolikt, liknande skador som av, tänkbarorsak"

  SvaraRadera
 4. Beklagar verkligen det inträffade, så fruktansvärt.
  Jag funderar på det du skrev om snigelgift. Vi har mängder med mördarsniglar här och jag har tittat igenom de vanligaste snigelgift som säljs och de jag tittat på ska vara ogiftiga för sällskapsdjur, igelkottar fåglar mfl. Men visst tror man att din hund blivit förgiftad av något. Hoppas en ev obduktion ger dig svaret.

  SvaraRadera
 5. Du måste obducera för att få svar Maria. Jag obducerar alltid så att man vet vad som hänt. Jag tycker det låter som förgiftning eller ormbett. Min kompis hund fick likande symptom och han var ormbiten.
  Med vänlig hälsning Mirjam

  SvaraRadera
 6. Beklagar. :( Gödsel? Vår hund fick i sig det men vi såg det och kunde åka till veterinären på en gång. Hon började snabbt kräkas skum och blev slö. Det tog flera timmar innan hon blev bättre och veterinären kände sig osäker för de olika salterna i gödseln är farliga och svårt bedöma hur hunden reagerar... ringde 2 gånger efteråt och kollade hur vår hind mådde. Hoppas ni hittar orsaken.

  SvaraRadera
 7. Är ju några som fått avliva sina hundar på några ställen i Sverige. Polisen vet vad det var för förgiftning. Vet att det var gift på typ kycklingben som någon slängt ut i vårt avlånga land. Beklagar sorgen

  SvaraRadera
 8. Beklagar verkligen din sorg. Jag är absolut ingen expert, men det låter som Zorro har fått en form av förgiftning. Jag funderar på om det kan vara "Theobromine" som finns i choklad. Men det skulle kunna var vad som helst.

  SvaraRadera
 9. Gift från padda?

  SvaraRadera