tisdag 7 januari 2014

Jag - en oxytocinjunkie!


Artikel från Aftonbladet Wellness om beröring! Här har vi förklaringen till att jag ständigt rör vid min man, har hundar, är förskollärare och även arbetar som BodySense- och massageterapeut och dessutom dansar :) Jag är helt enkelt en oxytocinjunkie :)

-----
Är du singel? Hungrar din hud efter beröring? Då behöver du troligtvis en kram – den snabbaste vägen till att må bra.
Fysisk närhet frigör kärlekshormonet oxytocin, sänker blodtrycket och gör dig lugn.
I tv-succén ”Jakten på lycka” sökte programledaren och singeltjejen Hanna Hellquist efter den mest effektiva metoden att uppnå lycka.
Hon simmade med delfiner, fick chokladmassage och gick på skrattkurs, men att krama tio främlingar i tre timmar slog allt. Efter kramkursen var hon helt salig och gav metoden högsta betyg – 9 smilies av 10 möjliga.
Det är inte så konstigt. Beröring triggar utsöndrandet av endorfiner i hjärnan – en smärtstillande endogen som är mer kraftfull än heroin. En varm beröring frigör även kärlekshormonet oxytocin. Detta hormon hjälper till att skapa en känsla av förtroende och minskar nivåerna av stresshor-
monet kortisol. Näst efter förlossning och amning är sex den kraftigaste triggern för oxytocinfrisättning.

Livsavgörande att röra varandra

Orsaken till att Hanna Hellquist och andra njuter så av beröring är att fysisk närhet är en bristvara i vår individualistiska västvärld. Många har ett underskott på beröringskontot, speciellt singlar i Sverige.
I en banbrytande undersökning studerade psykologen Sidney Jouard samtal mellan vänner i olika delar av världen. Han fann att de två observerade vännerna i Storbritannien, ett land som påminner om Sverige, rörde varandra noll gånger. I Puerto Rico, rörde kompisarna varandra 180 gånger.
Fysisk närhet är ett grundläggande behov hos oss människor. Forskare kallar till och med brist på hudkontakt för ”skin hunger”, alltså hudhunger.
I livets första skede kan närhet vara livsavgörande. För tidigt födda spädbarn som fått tre 15 minuter långa sessioner av beröringsterapi varje dag under fem till tio dagar ökade 47 procent mer i vikt än prematurer som fått sedvanlig medicinsk behandling.
Senare i livet kan beröring vara det som står mellan ett friskt hälsosamt liv och ett liv med depression och kroppslig ohälsa. 
”Utan beröring dör ett barn, hjärtat smärtar och själen förtvinar. Behovet av beröring är en nödvändighet genom våra liv, från födseln till döden, och den hjälper oss att upprätthålla vår emotionella och fysiska hälsa”, skriver Phyllis Davis, författare till boken ”The Power of Touch”.

Svältande singlar

Dessvärre får många singlar i Sverige inte sin dagliga dos. En enkät bland singeltjejerna i
bekantskapskretsen visar att de mättar sin hudhunger på olika sätt:
Maria, 38, betalar för att få massage en gång i veckan. ”Jag känner mig som en kåt gammal käring, men jag behöver beröringen för att må bra”.
Vanna, 31, får sitt behov av närhet tillfredsställt av att träna yoga då instruktören lägger sig på henne för att hon ska hamna i rätt position.
Johanna, 38, dansar salsa två gånger i veckan. ”Det finns de som dansar fem gånger i veckan bara för närhetens skull”, säger hon.
Studie efter studie visar att den enkla handlingen att sträcka ut sin arm och ta på någon ofta resulterar i fysiska fördelar som långsammare hjärtfrekvens, lägre blodtryck och snabbare tillfrisknande.

Smek signalerar till hjärnan

Professor Kerstin Uvnäs Moberg är Sveriges främsta auktoritet på antistresshormonet oxytocin, som hon kallar ”vår inre drog”. I sin bok ”Närhetens hormon,
oxytocinets roll i relationer”, skriver hon:
”En person som dagligen förväntar sig och får beröring i form av en kärleksfull kram, en varm hand eller vänskaplig massage kommer med stor sannolikhet att vara gladare, piggare samt ha en större förmåga och villighet att kommunicera. Beröring
visar att vi är trygga, att någon bryr sig om oss och inte minst att vi är värdefulla. Men det ger också genomgripande neurofysiologiska effekter som påverkar vårt beteende och våra känslor”, skriver hon. 
– Den stora efterfrågan på massage och andra beröringsterapier är ett uttryck för vårt behov av närhet, säger Kerstin Uvnäs Moberg. När du blir berörd aktiveras nerver i huden, nerver som går upp till den primitiva delen av hjärnan. Där i hypotalamus och hjärnstammen regleras viktiga saker som stressnivå, känslor, funktioner i mag-tarmkanalen, puls och blodtryck. När du blir berörd ökar inflödet av oxytocin till de områden i hjärnan så att du känner dig belönad och mår bra.

Nyckeln till ditt innersta

En person som märker av effekterna av beröring är Ida Tallstig, 25. Hon är frisör på salongen på NK i Göteborg.
– En kund kan komma in och vara stressad, men så ger man dem en minut extra hårbottenmassage och plötsligt blir de lugna och börjar dela med sig av sina innersta tankar. Det har utan tvekan med beröringen att göra. Man berättar inte sådana saker för andra främlingar som kassörskan eller bankmannen, säger hon.
Liksom flera av sina kollegor är hon singel, men får ändå sitt närhetsbehov stillat.
– Mellan kunderna brukar vi klia varandra på ryggarna och i hårbotten. Direkt så sänker man sina axlar, stressar ner, börjar le och njuta. Vi singeltjejer är värst, vi tar på varandra hela tiden.

Du kan bli arbetsnarkoman

Att inte få kärleksfull beröring har katastrofala effekter på individen.
”Människor som berövas denna typ av beröring blir ofta rastlösa och ägnar sig åt hetsätning, drogmissbruk, promiskuitet, och arbetsnarkomani”, skriver författaren till boken ”The Power of Touch”. Betyder då detta att du ska tafsa på din granne och invadera din nästas personliga utrymme? Eller finns det andra sätt att få sin längtan efter närhet stillad?
Det första är att inse att du behöver närhet, menar Kerstin Uvnäs Moberg.
– Massörer berättar för mig att det händer att människor som får massage börjar gråta eftersom det var så länge sedan någon rörde vid dem, säger Kerstin Uvnäs
Moberg. Många ser inte förlusten. När vi var små var det så tydligt. Vi började skrika oroligt tills mamma kom tillbaka. Vuxna känner bara en obehagskänsla, som om något saknas. Många skaffar hund. Det finns en anledning till att vi har en miljon hundar i landet. Massage och pardans är andra sätt att få beröring på. En annan grupp går till doktorn och får antidepressiva utskrivet, för en aktiv ingrediens är oxytocin. Men du får inte vara rädd för den som berör dig för då får du en stressreaktion i stället.

Familjegos gör dig lugn

Personer som lever i en familj med partner och barn lägger inte märke till närhetsbehovet. De förses ständigt med närhet om det inte är fel på relationen.
– Om du har familj blir du lugn och belåten. Närhetsbehovet är en av orsakerna till att äktenskap består när inte förälskelsen finns kvar.
Erik Olkiewicz

3 fakta från forskarna

 En välvillig beröring från en läkare ger människor intrycket att besöket varade dubbelt så länge, jämfört med uppskattningar från människor som inte blivit berörda.
 Elever som fick en stöttande hand på ryggen eller armen från en lärare var tre gånger så troliga att delta i klassrumssamtalen än de som inte fick det.
 En massage från en partner lindrar smärta, stärker relationen och får depressioner att avta.

-----

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar